Het publiek van Elburg kan vanaf zaterdag 29 maart (tussen 10.00 en 12.00 uur) met ’t Harde bellen (0525 653026) met de vraag of de gereserveerde boeken naar Elburg gestuurd kunnen worden.

Kijk hier voor de sluitingsdagen rondom Koningsdag, Pasen en Pinksteren.

Publiek muisstil bij lezing Els Florijn

Gepubliceerd op: 25 maart 2025 10:00

Els Florijn gaf donderdagavond 20 maart bij de Zwikmeule in Oldebroek een lezing over haar boek Het meisje dat verdween. Het publiek luisterde muisstil naar het bijzondere en indrukwekkende verhaal.

Op uitnodiging van Kulturhus de Talter en de Bibliotheek Noord-Veluwe was Els Florijn naar Oldebroek gekomen om te vertellen over haar roman Het meisje dat verdween. Dit boek was haar eerste historische roman, gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Els Florijn wil voorkomen dat dit hartverscheurende verhaal wordt vergeten. De roman gaat over Elly Frank uit Lienden. In de roman zijn de namen veranderd en zijn verhaallijnen aangepast. Maar deze avond vertelde Els Florijn het échte verhaal van Elly: een joodse peuter die in de tweede wereldoorlog werd verraden. Het publiek luisterde geboeid en diep onder de indruk naar Els Florijn. Wat kán ze goed vertellen... met rustige en zachte stem, maar het verhaal komt diep binnen! De boeken van Els Florijn zijn allen gebaseerd op een persoonlijke geschiedenis. Met haar boeken geeft ze mensen een stem.

Het verhaal van Elly
Vader Hartog en moeder Jacoba hadden een 8 jarige pleegdochter in huis toen dochter Elly werd geboren. Dit was in het jaar van de capitulatie. In het begin had het gezin weinig last van de oorlog. Ze waren het enige Joodse gezin in het kleine en afgelegen dorpje Lienden. Na een jaar merkten ze toch ook dat het net dichter werd aangehaald door allerlei beperkingen. Steeds verder werden ze geïsoleerd. Judith van de Berg, hun kindermeisje, mocht niet meer in dienst zijn, maar ze kwam nog wel 's avonds om Elly een kusje te brengen.

Hartog wist een onderduikadres in Kesteren bij een boer. Maar Elly mocht van de boer niet mee, ze was een drukke doerak. Elly kon naar de familie van hun kindermeisje. De burgemeester hoorde dat het kleine meisje bij de familie van de Berg was. En hij was bang, hij wilde zich indekken om geen last te krijgen. Voor het wijzigen van een adres was voor joden een vergunning nodig. De burgemeester stuurde een brief om te vragen of Elly bij familie Van de Berg mocht blijven. Een hoge officier kwam meteen in actie. De burgemeester moest direct met de veldwachter het meisje ophalen. De gemeentesecretaris had alles gehoord en rende naar Judith die in het dorp werkte en riep dat ze direct naar huis moest om Elly op te halen. Ze stapte op de fiets met houten banden en fietste zo hard ze kon naar huis, maar kon niet voorkomen dat Elly werd meegenomen naar Den Haag.

Daar vandaan werd ze naar Westerbork gebracht. Een doorgangskamp. Kinderen zonder ouders werden onherroepelijk op de eerste trein gezet. De reis duurde drie dagen. Op 17 december kwam ze aan in Auschwitz- Birkenau en werd diezelfde dag nog vergast, 4 jaar oud.