Biebtip 400
‘De saamhorigheidsgroep’ van Merijn de Boer (1982) gaat over de jaren van het linkse idealisme in Nederland. Onderwerp is een idealistische Haarlemse vriendenclub in de jaren tachtig.
De personages zijn volledig bezield door het linkse geitenwollensokken denken. Ze staan tien procent van hun inkomsten af om landen uit de derde wereld te steunen. Ze trekken er in het weekend graag met elkaar op uit om te wandelen, te fietsen of te volksdansen onder begeleiding van een blokfluit en tamboerijn. Het is komisch om te lezen dat de mannen met elkaar knutselen; ze plakken op een dag zelfs het IJzeren Gordijn van wc-rollen in elkaar. Eén van de vrienden, Bernhard, past op het eerste gezicht helemaal niet bij de groep. Hij is een afgestudeerde topdiplomaat en ergens een aristocraat in zijn doen en laten. Het boek intrigeert de lezer daarnaast ook door een onmogelijke liefde tussen Bernhard en Liza.
Dit boek trok ondermeer mijn aandacht omdat het de tijdgeest van Nederland in jaren 80 weerspiegelt, in mijn eigen jeugdjaren. Het tijdperk, waarin ik opgroeide zonder internet en met socialistische idealen, waar ik me trouwens nooit tot aangetrokken voelde en me er altijd tegen heb verzet.
Het boek ‘de Saamhorigheidsgroep’ stond op de shortlist van de Libris Literatuurprijs 2021. Zeker het proberen waard!
Wilt u dit boek ook lezen? U vindt het bij de Bibliotheek Noord-Veluwe!
Natascha Siedych, medewerker klantcontacten
Schrijver: Merijn de Boer
Titel: De saamhorigheidsgroep
Uitgeverij: Em. Querido's Uitgeverij BV
Jaar van uitgave: 2020
Aantal pagina’s: 395