Openingstijden rond de feestdagen

Al onze vestigingen zijn gesloten op 25 en 26 december (Kerst) en 1 januari (Nieuwjaarsdag). Voor Doornspijk, Heerde, Wapenveld, Oldebroek. t Harde en Oene gelden
bovendien de volgende aanpassingen op de openingstijden

Biebtip 35

Gepubliceerd op: 14 maart 2013 03:20

it boek vertelt over Teun Draaijer, een mislukte, gescheiden kopieermachine- vertegenwoordiger. Teun keert na jaren met zijn zoontje terug in Wieringen, de plaats waar hij is opgegroeid. Daar komen de jeugdherinneringen weer boven en keren we terug naar de jaren tachtig van de vorige eeuw. Teun groeit op in een bijzonder gezin, dat Jehovagetuige-achtig aandoet door het geloof in de vredesbeweging.

Het gezin, vader, moeder, broer Hans en Teun, trekt er elk weekend op uit om handtekeningen te verzamelen, folders uit te delen en lezingen te bezoeken voor en over de vredesbeweging. Het gezin Draaijer gaat in de strijd voor de vrede heel erg ver en raakt daardoor nogal geïsoleerd in Wieringen. De jongens worden gepest op school. Omdat we ook lezen over het leven van Teun nu, in de 21ste eeuw, begrijpen we dat deze jeugd hem niet onberoerd heeft gelaten. Ook komen we er al snel achter dat zijn broer is overleden. Teun is niet goed in staat zelf een gezin bij elkaar te houden, hij heeft werk onder zijn niveau en hij is al met al doodongelukkig. In de Proloog wordt dit kort en bondig als volgt samengevat:" Hij is alleen". Die eenzaamheid heeft zeker te maken met het verlies van zijn broer, toen, jaren geleden. Als in een thriller worden diverse doodsoorzaken gesuggereerd, maar die vallen ook stuk voor stuk weer af. We moeten werkelijk wachten tot de laatste 100 bladzijden voor de ontknoping.

Ik vond "Een soort familie" een prachtige roman. Niet alleen door de onderwerpskeuze, maar ook door de manier waarop hij het landschap beschrijft, de wegen die er doorheen lopen, de bebouwing, de luchten, het klimaat geeft Kees van Beijnum een treffend beeld van Nederland in de afgelopen drie decennia. Kees van Beijnum werd in 1954 geboren in Amsterdam. Als telg in een horecageslacht bracht hij het grootste deel van zijn jeugd door in de cafe's en hotels van zijn familie in de omgeving van de Zeedijk. Na het gymnasium had hij allerlei verschillende baantjes, van hulpje in een hotel tot vertegenwoordiger in kopieermachines, van hondenverzorger tot journalist. Sinds 1991 wijdt hij zich fulltime aan het schrijven. Hij is o.a. bekend van zijn boeken Oesters van Nam Kee en Paradiso.

Wilt u dit boek ook lezen? U vindt het bij de Bibliotheek Noord Veluwe

Margriet Gregoire, medewerker klantcontacten

  • Schrijver: Kees van Beijnum
  • Titel: Een soort familie
  • Uitgeverij: Bezige Bij – Amsterdam
  • Jaar van uitgave: 2010
  • Aantal pagina's: 437