Biebtip 346
Oorlogsverhalen, het zijn er veel. Dit jaar verschijnen er in het kader van 75 jaar bevrijding veel nieuwe boeken over de Tweede Wereldoorlog. Zo ook deze titel, ‘De kaalvreter’ van Machteld Siegmann.
Het is natuurlijk moeilijk om met een origineel verhaal te komen over deze periode in de geschiedenis, waar al zo ontzettend veel over geschreven is. Hiermee wil ik overigens niet zeggen dat er niet meer over geschreven zou moeten worden. Het blijft ontzettend belangrijk om de verhalen door te geven.
Leie Blum is nog maar een peuter als ze tijdens de oorlog ondergebracht wordt bij een Nederlands boerengezin. Alles is vreemd en het meisje snapt er niets van, maar haar ouders komen haar vast snel halen. Als dit niet gebeurt, vervagen bij het opgroeien langzamerhand haar herinneringen. Jaren later, Leie is inmiddels getrouwd en moeder van twee kinderen, overlijdt haar pleegmoeder. En die gebeurtenis brengt de oorlog en Leies herinneringen ineens heel dichtbij. Of zijn ze nooit weggeweest?
‘De kaalvreter’ is een origineel en indrukwekkend verhaal over een meisje dat te jong was om de oorlog bewust mee te maken. Toch is diezelfde oorlog nooit ver weg, ook al heeft Leie dat zelf niet door. Die oorlog, die haar van binnenuit kaal vreet, terwijl aan de buitenkant niets te zien is van zijn verwoestende werking.
Het verhaal heeft indruk op mij gemaakt. Het wordt verteld in korte hoofdstukken vanuit verschillende perspectieven. Zo worden de verschrikkelijke gevolgen van de oorlog benadrukt, niet alleen voor de overlever, maar ook voor de mensen om haar heen en zelfs voor de volgende generatie. Vaak niet zichtbaar voor de buitenwereld, misschien niet eens voor de persoon zelf. Totdat de binnenkant kaal is en het omhulsel instort…
Wilt u dit boek ook lezen? U vindt het bij de Bibliotheek Noord-Veluwe!
Monique Dijkgraaf, Medewerker Klantcontacten
- Schrijver: Machteld Siegman
- Titel: De kaalvreter
- Uitgeverij: Ambo|Anthos
- Jaar van uitgave: 2019
- Aantal pagina’s: 371