Openingstijden rond de feestdagen

Al onze vestigingen zijn gesloten op 25 en 26 december (Kerst) en 1 januari (Nieuwjaarsdag). Voor Doornspijk, Heerde, Wapenveld, Oldebroek. t Harde en Oene gelden
bovendien de volgende aanpassingen op de openingstijden

Biebtip 182

Gepubliceerd op: 30 oktober 2015 09:31

Haar huid is donker. Haar vader kent ze niet. Met haar biologische moeder heeft ze nauwelijks contact. Jennifer Teege heeft een Duitse moeder en een Nigeriaanse vader. Vanaf haar zevende groeide ze op in een pleeggezin. Als ze achtendertig jaar is ontdekt ze per toeval haar familiegeheim. In Amon beschrijft Jennifer de zoektocht naar haar familiegeschiedenis.

Het verhaal begint gelijk, geen inleiding of voorgeschiedenis, Jennifer neemt je mee naar het moment dat alles voor haar veranderde, het moment dat ze in de bibliotheek een bekende foto ziet op de cover van een boek. Het blijkt de foto van haar biologische moeder te zijn. Maar deze vrouw beweert dat ze de dochter van Amon Göth is, dan is Jennifer de kleindochter van deze Nazi. Ze neemt het boek mee naar huis. Ze kan het niet rijmen met haar eigen identiteit. Ze kent Amon Góth alleen uit de film Shindlers List. Hij was de kampcommandant die vanaf zijn balkon op de Joden in het concentratiekamp schoot. Jennifer realiseert zich dat haar grootvader haar zou hebben aangemerkt als ‘onzuiver’ en haar zou hebben doodgeschoten.

Ze heeft in Israel gewoond en heeft veel Joodse vrienden. Hoe moet ze hun vertellen wie ze werkelijk is? Jennifer zoekt hulp om dit te verwerken want ze komt heel erg in de knoei met zichzelf. Dan gaat ze op reis en bezoekt ze in Polen het kamp Plaszów en Auschwitz. Daar leert ze de verhalen over haar opa en oma kennen.

Daarna probeert ze het contact met haar biologische familie op te pakken maar dat lukt niet echt. Er is teveel gebeurd en teveel tijd overheen gegaan. Het contact met haar adoptiefamilie blijft gelukkig bestaan maar heeft wel een andere betekenis gekregen door dit alles. Als laatste reist ze mee met een groep Joodse studenten naar het kamp Plaszów en vertelt daar haar verhaal. En sluit ze op haar manier het hoofdstuk af. Ik vind het heel moedig dat Jennifer haar verhaal met ons deelt.

Wilt u dit boek ook lezen? U vindt het bij de Bibliotheek Noord-Veluwe
Marijke Petersen, Bibliotheekmedewerker
 

  • Schrijver: Jennifer Teege
  • Titel: Amon; ik ben de kleindochter van een nazikampbeul
  • Uitgeverij: The house of books
  • Jaar van uitgave: 2014
  • Aantal pagina’s: 256