Biebtip 179
In de jaren die volgen op haar China-correspondentschap voor NRC Handelsblad reist Bettine Vriesekoop regelmatig terug naar Peking. Zij is in deze periode vooral gefascineerd door de rol van de vrouw in de Chinese samenleving, vroeger en nu.
Vriesekoop ontmoet vrouwen en meiden, studentes, feministes, lesbiennes, een plastisch chirurg, een oud-prostituee, genderdeskundigen en een moderne 'zwaardvrouw'.Zij vormen de voorhoede van een emancipatiegolf die na de opendeurpolitiek van Deng Xiaoping, de eenkindpolitiek en de studentenopstand van 1989 op gang is gekomen. Maar hebben ze werkelijk invloed? Is de seksuele revolutie aan de huidige generatie vrouwen voorbijgegaan, of zijn de dochters van Mulan bezig China te veranderen?
Dit boek gaat over vrouwen in China en hun seksualiteit door de eeuwen heen. Ze gaat onder andere in op het verschijnsel koppelen, tai chi, de éénkindpolitiek en de moderne tijd. Vroeger was er sprake van 'lotusvoetjes', nu is plastische chirurgie in.
Ik vind dat Bettine een goed en veelzijdig beeld schetst van de huidige vrouw in China. Je merkt de strijd van de jonge vrouwen: aan de ene kant willen ze meegaan met de moderne ‘westerse’ wereld en zichzelf ontdekken. Aan de andere kant worstelen ze met de veranderende, complexe tradities van hun families en de Chinese samenleving. Het boek leest makkelijk en prettig.
Wilt u dit boek ook lezen? U vindt het bij de Bibliotheek Noord-Veluwe!
Mariël Schotpoort, Medewerker Cultuur en Informatie Volwassenen Bibliotheek Brummen | Voorst
- Schrijver: Bettine Vriesekoop
- Titel: Dochters van Mulan
- Uitgeverij: Brandt
- Jaar van uitgave: 2015
- Aantal pagina’s: 271