Openingstijden rond de feestdagen

Al onze vestigingen zijn gesloten op 25 en 26 december (Kerst) en 1 januari (Nieuwjaarsdag). Voor Doornspijk, Heerde, Wapenveld, Oldebroek. t Harde en Oene gelden
bovendien de volgende aanpassingen op de openingstijden

Biebtip 119

Gepubliceerd op: 11 april 2014 11:52

Het is tweede Pinksterdag. Op meubelboulevard Rivierenplein houdt een verslaggever een verveeld echtpaar staande, met drie drenzende kinderen. ´Wat hebt u gekocht?’ ´Niks natuurlijk.´ ´Waarom bent u dan hier?’ vraagt zij aan de vrouw, die nog net haar zeurende kind een lel geeft. De moeder spreidt haar armen, het internationale gebaar van wanhoop en uitzichtloosheid, en zegt dan: ‘Wat moet je anders, zo´n tweede dag?’

Vanachter zijn haringschoonmaakplankje ziet visboer Peter Deen ( Haring van Peter is Beter ) het winkelcentrum Rivierenplein, dat stamt uit de jaren zestig, langzaam verpauperen. Het is een kwestie van tijd tot het wordt opgekocht en gesloopt door twee gewiekste handelaren in onroerend goed die ook nog een deel van een aangrenzend natuurgebied verschalken. Naar de laatste inzichten zetten zij er een meubelboulevard neer, waar filiaalhouders als De Meubelkeizer en De Keukenprinses zich vestigen, die een voortdurende stroom anonieme klanten trekken. Die winkels richten zich op klanten die hun lege dagen vullen met kopen van kwaliteitsarme spullen.

De winkeliers, herkenbare middenstandtypes, proberen met aandoenlijke creativiteit hun waar aan de man te brengen. Hilarisch is het stukje als er plots een hype ontstaat op het meubelplein om speciale kassa’s in te richten voor ouderen. Het doel is om de doorstroming sneller te laten gaan omdat ouderen zouden treuzelen bij het afrekenen. Waar de ene winkelier het nog netjes probeert te brengen, gaat de andere winkelier adverteren met de slagzin : ‘Bejaarden op koopsafari bij Arie Bombarie’. Glimlachend lees ik dat er een groot meubelstuk is gekocht en bij de auto aangekomen te ontdekken dat het niet in de auto past … En hoe er gesjoemeld wordt met ‘aanbiedingen’.

Ook allerlei hedendaagse problematiek komt in het verhaal aan bod, zoals die rondom integratie van allochtonen, bureaucratische overheden, onaangepast gedrag van jongeren, vervlakking en verveling en onderling asociaal gedrag.

Aangezien ik een broertje dood heb aan winkelen, sprak mij de titel van het boek ‘Het leed dat winkelen heet’ mij enorm aan. De voorkant is veelzeggend en klassiek : daar prijkt een sneue man buiten zittend op een bankje te wachten tot zijn vrouw klaar is met winkelen. Het verhaal is fictief maar ik vermoed dat dit voor veel mensen heel herkenbaar is. En o-ja : als u niet weet wat u moet doen de komende 2e Paasdag en/of 2e Pinksterdag …

Wilt u dit boek ook lezen ? U vindt het bij de bibliotheek Noord-Veluwe !
Janny Bultman, medewerker Klantcontacten & ICT-medewerker

  • Schrijver : Tony van der Meulen
  • Titel : Het leed dat winkelen heet
  • Uitgever : Balans, Amsterdam
  • Jaar van uitgave : 2009
  • Aantal pagina’s : 238