Biebtip 487

Gepubliceerd op: 23 juni 2023 13:32

Binnenschipper, Guus Vierling, is de trotse eigenaar van het schip, de Anna Barbara, met dit schip heeft zijn opa ook gevaren. Hij houdt van dit schip en van zijn beroep, maar als kleine zelfstandige is het niet gemakkelijk. De binnenvaart wordt steeds meer beheerst door duwboten van grote maatschappijen.

Als eenling moet hij het opnemen tegen de machtige rederijen en genoegen nemen met kleine opdrachten die overblijven. Dat het ex-vriendje van zijn vrouw, Riessling, als planner bij een van de machtige rederijen werkt, maakt het er ook niet beter op. Meestal moet Guus houtsnippers naar Frankrijk brengen, omdat hij met een kleine boot vaart, een spits. Een tocht met veel stuwen en het water kan ondiep zijn. Ook deze keer vaart hij naar Frankrijk, om de kosten te drukken, koppelt collega Zwerver bij hem aan. De vrouw van Guus, Pluim, heeft genoeg van het leven op een schip en om elke keer maar weer vracht te vervoeren naar Frankrijk. Zij verlangt naar een leven aan de wal, zij gaat steeds vaker naar haar zus, Trude. Dit zeer tegen de wens van Guus in, hij haalt regelmatig één van de spreuken aan, die nog op de oude tegeltjes prijken: ‘Krimpende wind en uithuizige vrouwen zijn niet te vertrouwen’. Omdat Pluim niet meegaat, vergezelt de ondoorgrondelijke matroos Blatta Guus op deze tocht. De spanningen lopen gaandeweg de reis steeds verder op en dat resulteert in een onvermijdelijke climax.

Op mooie en vaak poëtische wijze wordt, tegen het decor van het altijd stromende water van de rivieren, de persoonlijke problemen en de strijd van de zelfstandige schipper tegen de schaalvergroting, beschreven.

"Wil je dit boek ook lezen? Je vindt het bij de Bibliotheek Noord-Veluwe!"
Joke Webbink, medewerker klantcontacten

  • Schrijver: Stijn van der Loo
  • Titel: De wilde binnenvaart
  • Uitgeverij: Em. Querido's Uitgeverij
  • Jaar van uitgave: 2022
  • Aantal pagina’s: 183