Wachtwoord vergeten?

Klik hier!

Biebtip 154

Gepubliceerd op: 26 maart 2015 14:53

Hoe ik per ongeluk een boek schreef. Een meeslepend verhaal en een schrijfcursus in één.

Katinka wil schrijfster worden. De verhalen komen zomaar op in haar hoofd. Maar ze weet niet goed hoe ze ze op papier moet zetten. Daarom trekt ze op een dag de stoute schoenen aan en klopt aan bij haar overbuurvrouw Lidwien, een beroemd schrijfster.

Lidwien stelt Katinka allerlei vragen over wat lezen en schrijven voor haar betekent. Ze leert haar formuleren en vooral kijken, en Katinka schrijft en herschrijft haar leven. Want haar moeder is al jaren dood en haar vader is verliefd of heeft een midlifedinges. Of allebei. Ondertussen hoort Katinka steeds meer over het leven van Lidwien, dat óók de moeite van het opschrijven waard is. En terwijl er een bijzondere vriendschap ontstaat, leert Katinka iets over het leven en schrijft ze per ongeluk een boek.

Gaandeweg het verhaal leert Katinka namelijk steeds beter schrijven – principes als ‘show, don’t tell’ en ‘kill your darlings’ komen bijvoorbeeld voorbij – en daarmee verwerkt ze haar gevoelens van verlies. Het had een loodzwaar boek kunnen worden, maar Katinka is een nuchter, humoristisch en misschien een iets vroegwijs meisje, waardoor het dat niet wordt.

Tussendoor staan in een blauw lettertype notities van Katinka over haar schrijfsels. Een aanvullend kijkje in haar leven vanuit een net iets andere invalshoek die de lezer niet alleen kennis laat maken met verschillende schrijfprincipes, maar ook direct laat zien hoe ze werken.
Hoe ik per ongeluk een boek schreef is een inspirerend boek over de dood van een moeder, waar je vreemd genoeg van kan genieten. Het geeft je kippenvel én laat je grinniken.

Wilt u dit boek ook lezen? U vindt het bij de Bibliotheek Noord-Veluwe
Jantine den Toom, medewerker Educatie

  • Schrijver: Annet Huizing
  • Titel: Hoe ik per ongeluk een boek schreef
  • Uitgeverij: Lemniscaat
  • Jaar van uitgave: 2014
  • Aantal pagina’s 129