Wachtwoord vergeten?

Klik hier!

Biebtip 149

Gepubliceerd op: 17 februari 2015 21:53

Zojuist in één adem het indrukwekkende, rakende en enorm inspirerende boek van Laura Maaskant “LEEF!“ uitgelezen. Door een aantal media-optredens van haar in de afgelopen periode (o.a. een prachtig gesprek in “De Verwondering” van Annemiek Schrijver en een tafelgesprek in “RTL Late Night” van Humberto Tan) was ik al erg onder de indruk geraakt van haar persoon, haar verhaal, haar levens-wijs-zijn.

In “LEEF!” beschrijft Laura een periode van 5 jaar uit haar leven, van haar 15e tot haar 20ste levensjaar, beginnend op het moment dat er bij haar een zeldzame en zeer moeilijk te behandelen vorm van kanker is geconstateerd. Een proces wat haar brengt tot een zoektocht naar geluk en naar de essentie van het leven.
Het besef dat haar zoektocht eigenlijk een universele zoektocht is, doet haar, na aanvankelijke twijfel, besluiten haar verhaal in de openbaarheid te brengen.

In haar eigen woorden: “Ik denk dat iedereen verlangt naar de puurste vorm van liefde en licht. Iedereen verlangt naar een gevoel van thuiskomen. Ik heb in dit boek geprobeerd alle positieve dingen die de kanker mij nog altijd geeft te benoemen. Worstelen en niet gelukkig zijn waren destijds een belangrijk onderdeel van het proces, maar nóg belangrijker blijkt te zijn dat wat overblijft: een licht aan de horizon.
Doordat het leven zoveel waardevoller werd, en nog steeds is, pompt mijn hart niet alleen bloed door mijn aderen. Nee, mijn hart pompt pure levendigheid door mijn lichaam heen, een bepaalde energie die ik elke dag voel. Elke dag is namelijk bijzonder: er is maar één dag, deze dag, in dit moment.”

Het feit dat de kanker na een paar jaar terugkeert in haar lijf doet haar nadenken over “vechten” en “genezen”. Kun je wel vechten voor genezing? Haar persoonlijke antwoord op die vraag is dat ze wil gaan voor kwaliteit van leven en daarmee dus de loodzware behandelingen die zouden moeten volgen afwijst.

Maarten van der Weijden, zelf ex-kankerpatiënt, sporter en ook auteur schrijft op de achterflap over dit boek: “Niet het vechten voor genezing, maar het vechten voor persoonlijke groei staat centraal. Laura beschrijft ultiem geluk vanuit de schoonheid van vergankelijkheid.”

Waar ik haar ook tegenkwam de afgelopen periode, op tv, op facebook, in dit boek, Laura raakte me telkens diep. Haar woorden zijn van een grote schoonheid: authentiek, vol liefde en (levens)wijsheid!

http://www.npo.nl/de-verwondering/11-01-2015/KN_1666403

http://www.lauramaaskant.nl/

Wilt u dit boek ook lezen? U vindt het bij de Bibliotheek Noord-Veluwe!
Ankie van der Lende; Medewerker Klantencontacten

  • Schrijver: Laura Maaskant
  • Titel: LEEF !
  • Uitgeverij: Ten Have / Kosmos Uitgevers
  • Jaar van uitgave: 2014
  • Aantal pagina’s: 191